Wyszukiwarka opisów zawodów
Nazwa: | Technik technologii żywności – produkcja koncentratów spożywczych |
---|---|
Kod: | 314406 |
Synteza: | Kieruje i nadzoruje poqierzony mu odcinek produkcji poszczególnych asortymentów koncentratów spożywczych, takich jak: koncentraty obiadowe, koncentraty drugich dań, przyprawy do zup i sosów, makarony, odżywki, koncentraty do seró, przyprawy i dodatki do ciast, koncentraty ciast, kawy, kakao, wanilii, hydrolizaty białkowe; dokunej rozliczeń produkcyjnych oraz uczstniczy we wdrażaniu i opracowywaniu nowych technologii. |
Zadania zawodowe: |
organizowanie produkcji i stanowisk pracy oraz instruowanie zatrudnionych w zakresie obsługi maszyn i urządzeń, przestrzegania normatywów technologicznych i higieny pracy; nadzorowanie prawidłowości przebiegu procesu technologicznego (wstępnej obróbki surowca, prażenia, suszenia, zagęszczania, mielenia, przesiewania, mieszania, dozowania, pakowania w opakowania jednostkowe i zbiorcze, przy uwzględnieniu cechy higroskopijności występującej w gotowych wyrobach); nadzorowanie właściwej eksploatacji linii produkcyjnych oraz poszczególnych maszyn, a w razie awarii samodzielne podejmowanie decyzji lub zgłaszanie awarii przełożonym; kontrolowanie przestrzegania parametrów technologicznych w poszczególnych fazach produkcji; rozliczanie ilości zużytych surowców, opakowan i materiałów pomocniczych; współuczestniczenie przy opracowywaniu instrukcji technologicznych oraz normatywów zużycia surowców i materiałów pomocniczych; udział w badaniach związanych z opracowywaniem npwych asortymentów i technologii; nadzór nad pracownikami w zakresie przestrzegania higieny i przepisów bhp oraz ppoż. (wiekszość półfabrykatów i produktów ma konsystencję pylistą). |
Dodatkowe zadania zawodowe: | wykonywanie badań analitycznych surowców, półfabrykatów i produktów gotowych oraz innych analiz specjalistycznych z wykorzystaniem sprzętu i aparatury laboratoryjnej. |